marți, 24 noiembrie 2009

Anatomie-Embriologie Curs 5+7 - Saptamana I Dezvoltarii Embrionare

ANATOMIE - EMBRIOLOGIE
(21.10.09)
CURS 5 -SAPATAMANA I DEZVOLTARII EMBRIONARE

1.Fertilizarea
2.Clivarea
3.Formarea blastocistului
4.Implantarea
5.Corelatii clinice

1.Definitie. Reprezinta procesul de fuziune a spermatozoidului cu ovocitul care are drept consecinta formarea unui nou organism numit zigot, care contine un numar diploid de cromozomi.
Perioada favorabila a fertilizarii este perioada ovulatiei.
Spermatozoidul patrunde prin vagin, si propulsat prin miscari elicoidale si contractiile uterine, in cervixul uterin, in cavitatea uterina ,dupa care paraseste uterul prin trompele uterine si ajunge in treimea externa a trompei uterine unde intalneste ovocitul.
Ajuns in treimea externa trompei uterine spermatozoidul trebuie sa “munceasca” :
1)etapa de penetrarea a coronei radiata
2)etapa de penetrarea a zonei pelucida
3)etapa de fuzionare a membranelor ovocitului cu spermatozoidul care isi ia 3 succesiuni: 3)1) reactii corticale
3)2. a doua diviziune meiotice
3)3. activarea metabolica a zigotului.
Spermatozoidul parcurge 2 procese:
1. capacitatia
2.reactia acrozomiala
3.fuziunea ovocitului cu ..
1.Defineste totalitatea modificarilor intracromozomiale care au ca rez eliberarea enzimelor ce fac posibila penetrarea zonei pelucida. Consecinta capacitatiei este hiperactivitatea spermatozoidului.
2.Defineste totalitatea proceselor intracomozomiale care au drept consecinta fuzionarea membranei spermatozoidului cu a ovocitului. Aceasta reactie debuteaza in momentul contactului spermatozoidului cu zona pelucida. Ca urmare se elibereaza continutul acrozomului:hialuronidaza, ca va dizolva subst. celulara din celulele umulus, acrozina ce va dizolva zona pelucida pentru ca astfel sa fie permisa intrarea spermatozoidul in ovocit.
3.Imediat dupa penetrare, ovocitul isi definitiveaza cea de a 2 diviziune meiotica si va forma ovocitul definitiv si cel de -al doilea globul polar. Ovocitul definitiv va avea 22 + X cromozomi si devine pronucleu feminin.
In momentul in care spermatozoidul a penetrat ovocitul substantele eliberate de acrozom vor bloca la nivelul zonei pelucida, astfel incat membrana devine impermeabila pt alti spermatozoizi.
Ovocitul fertilizat poarta numele de zigot si reprezinta prima celula a noului organism cu genom individual (2n). Intrat in ovocit, spermatozoidul isi pierde coada, si ramane doar nucleul ce devine pronucleu masculin (22+Y). Fiecare ADN sufera un proces de replicare ce expl duplicarea informatiei genetice materne si paterne in cei 2 pronuclei independenti. Treptat membranele nucleilor se dizolva, componentele lor migrand spre polii ecuatoriale iar cromozomii dispunandu-se la nivelul fusului ecuatorial.
Momentul formarii zigotului reprezinta momentul zero al fertilitatii.

Consecintele fertilizarii:
se restabileste setul diploid de cromozomi
se determina sexul genetic al individului si se induce clivarea

Corelatii clinice:
metodele contraceptive – metode hormonal
- dispozitive contraceptive intrauterine
metode de bariera
planningul familial(contraceptia prin metoda calendarului)

infertilitatea – defineste incapacitatea unui cuplu care a avut contacte sexuale regulate si neprotejate timp de un an de zile de a concepe un copil
Cauze: - de origine masculina
aspermie
azoospermie
varicocel
ejaculare retrogada
anomalii anatomice
fumatul
alcoolemia
toxicomania
boli endocrine
boli renale
- de origine feminina
malformatii congenitale a aparatului genital feminin
endometrioza
infectii cu transmitere sexuala netratate(chlamydia)
60% din femei au prezentat infectii cu chlamydia
anomalii ale colulului uterin

(04.11.09)
CURS 7 - SAPTAMANA I DEZVOLTARII EMBRIONARE Varsta embrionului – debutul sarcinii din momentul fecundatiei
Varsta gestationala – din momentul primei zile a ultimului ciclu menstrual.
In functie de aceste constante se calculeaza data probabila a nasterii = 40 de saptamani dupa prima zi a ultimului ciclulului menstrual(varsta gestationala) sau 38 de saptamani de viata intrauterina(varsta embrionului).
Fecundatia – primul moment al conceptiei, urmat de alte 3 fenomene : segmentarea(etapa formarii unei blastule), clivarea, si implantarea.

Clivarea = o serie regulata de segmentari mitotice a zigotului, marimea structurii ramanand neschibata. Celulele fiice sau blastomerele devin tot mai mici cu fiecare diviziune, rezultand in final o constructie pluricelulara. In timpul acestui proces zigotul calatoreste din trompa uterina spre uter.

Momentul clivarii succeda aprox 24 de ore dupa momentul fecundarii.
(Secundar celei de a treia clivari(8 blastomere) acestea se compactizeaza si se organizeaza in 2 mase celulare, una interna si una externa. )

Ziua a doua
Cele 2 blastomere sufera o noua diviziune mitotica – 4 blastomere care se cantoneaza din nou in zona pelucida

Ziua a treia
Aspectul general al zigotului ramane la fel, constant. La sfarsitul zilei a treia , avem 16 blastomere care dau aspectul de mura zigotului (morula). Acest proces este posibil prezentei enzimei ... care este o proteina de suprafata care se afla pe membrana externa a zigotului si asigura redistribuirea materialului genetic si citoplasmatic intre componentele celulare ale morulei. E … inhiba acest proces de … .
Blastomerele externe –> trofoblast iar cele interne -> embrioblast.

Ziua a patra
64 de celule – ce au un aspect sferic. Celulele care intra in alcatuirea morulei sunt celule totipotente ceea ce explica faptul ca secundar compactizarii se individualizeaza doua linii celulare distincte. Cu ziua a patra s-a terminat procesul de clivare. In tot acest timp embrionul este nutrit de constituenti citoplasmatici care provin din celulele tubare(provenite din mucoasa trompei uterine) deoarece procesul de clivare se intampla in trompa uterina.


Etapa blastocistica
Incepand cu ziua a patra, morula incepe sa acumuleze lichid din trompa uterina, prin difuziune. Blastomerele externe se unesc printre ele prin jonctiuni slabe care permit acumularea de lichid intre celulele masei celulare interne. Secundar acestui proces se formeaza o cavitate numita blastocel sau cavitate blastocistica care este inconjurata de celulele masei externe care vor evolua spre trofoblast. Treptat celulele masei interne sunt deviate intr-o parte a cavitatii blastocistice formand o structura care poarta numele de embrioblast.
Polul embrioblastului ce contine mase interne poarta numele de pol embrionar. Polul opus celulelor masei interne se cheama pol abembrionar. Concomitent cu edificarea embrioblastului zona pelucida dispare iar embrionul ramane liber pentru a fi implantat. Aceasta pierdere a zonei pelucida se mai numeste in embriologie prima nastere. Embrionul incepe sa migreze.
Aceste lucruri sunt posibile in prezenta ATP-ului si a pompei Na-K. Procesul de rupere a zonei pelucida poarta numele de foraj enzimatic sau perforare enzimatica si se produce sub actiunea enzimelor secretate de trofoblast. Secretarea forajului – blastocistul este excluzat, si este liber pentru a fi implantat in cavitatea uterina. Ruperea forajului si excluzia blastocistului sunt caracteristice zilei a cincea.

Ziua a sasea
Embrioblastul migreaza cu polul embrionar, adera de endometru si cu asta se incheie perioada de viata libera a embrionului.

Zilele 5 si 6 – nutritia embrionului se face prin secretiile glandelor endometriale si este controlata de progesteron. Aceasta secretie de progesteron se datoreaza corpului galben de sarcina astfel incat in absenta corpului galben, embrionul nu este nutrit, deci moare.

Ziua a 7 a – se caracterizeaza prin implantare(nidare)
La sf zilei a 7-a embrionul trebuie sa fie fixat de mucoasa endometriala.

CORELATII CLINICE

moartea embrionului (70% din cazuri)
2 mari anomalii – formarea de gemeni monozigoti(cele doua blastomere evolueaza spre 2 blastocisti si 2 embrioni)
anomalii de migratie(exista momente in care femeia are malformatii la nivelul trompelor uterine care impiedica migrarea si embrionul ramane cantonat si nu are loc sa se dezvolte si atunci va degenera)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu