sâmbătă, 16 ianuarie 2010

ANATOMIE/EMBRIOLOGIE CURS 14 DEZVOLTAREA COLOANEI VERTEBRALE

ANATOMIE CURS 14: DEZVOLTAREA COLOANEI VERTEBRALE

1.Coloana vertebrala -generalitati
2.Dezvoltarea coloanei vertebrale
3.Dezvoltarea coastelor si sternului
4.Curburile coloanei vertebrale
5.Conformatia externa a coloanei vertebrale
6.Importanta functionala a coloanei vertebrale
7.Corelatii clinice

1. Generalitati
Lungime – in medie de 73 cm la barbati si 63 cm la femei.
Este destinat protectiei maduvii spianarii si a radacinilor nervilor cranieni. In general reprezinta 40 la suta din inaltimea corpului.
Latimea maxima - la baza sacrului este de 11 cm.
Diametrul sagital aprox 7cm.

2. Dezvoltarea coloanei vertebrale
Se realizeaza in S4 de viata intrauterina prin condensarea si proliferarea sclerotomului caudal in jumatatea craniala a sclerotomului cranial.
Imediat dupa formare fiecare somita se va transforma in sclerotom, miotom si dermatom. Celulele sclerotomiale formeaza intre portiunea ventrala primordiul corpului vertebral, iar in portiunea dorsala inconjoara tubul neural si vor forma primordiul arcului vertebral.
Ambele procese sunt sub actiunea unor substante inductorii produse fie de notocord, fie de substanta de la nivelul viitorului tub neural.
In S4 mezenchimul sclerotomial va inconjura notocordul si tubul neural pastrandu-si dispozitia segmentara. In portiunea lor caudala, matricea sclerotomiala devine mai densa, densitate ce o deosebeste de segmentele craniale.
Intre partea densa si partea mai putin densa ai aceluiasi sclerotom se va forma discul intervertebral care include resturi din notocord.
Secundar acestei evolutii se formeaza musculatura vertebrala cu dispozitie segmentara astfel incat ea se va insera pe doua vertebre succesive. Concomitent se formeaza si vasele vertbebrale. care sunt initial intersegmentare si ulterior ajung la nivelul mijlocului corpului vertebrelor.
Corpul vertebral.
Pe parcursul migrarii lor, sclerotoamele se vor divide intr-o jumatate craniala si o jumatate caudala. Cea caudala a fiecarui sclerotom va fuziona cu jumatatea craniala a sclerotomului subiacent. Astfel se formeaza o vertebra dispusa intre segmentele sclerotomiale deci intersegmentar, adica, intre nivelele de emergenta ale nervilor spinali se prezinta o dezvolare segmentara.
Cele 7 vertebre cervicale deriva din 8 somite cervicale pentru ca jumatatea craniala a primului sclerotom cervical va fuziona cu jumatatea caudala a ultimului sclerotom occipital. Si atunci vom avea 8 nervi spinali si 7 vertebre cervicale. Tot asa se intampla pana la sfarsit.
Al 8-lea sclerotom formeaza cea de-a 7 vertebra cervicala in jumatatea sa craniala si prima vertebra toracica in jumatatea sa caudala. In consecinta primul nerv spinal paraseste maduva spinarii prin spatiul dintre baza craniului si prima vertebra cervicala, iar ultimul nerv spinal cervical paraseste canalul vertebral deasupra primei vertebre toracice.
Nervii rahidieni(spinali) isi pastreaza pozitia segmentara si parasesc canalul rahidian prin foramenele intervertebrale sau interpedunculare.
Dupa ce stadiul precartilaginos al formarii corpului vertebral, care dureaza din S4 pana in S7, incepe o etapa de condrificare prin 2 centri situati la nivelul corpului vertebral si un centru situat in fiecare jumatate a arcului vertebral. Acest proces dureaza din S7 pana in S9 si are drept rezultat formarea vertebrei cartilaginoase. Dupa S9 debuteaza un proces de osificare a vertebrelor care se finalizeaza cu formarea vertebrei definitive.
Discul intervertebral.
Se formeaza intre corpii vertebrali. Discul prezinta o portiune centrala, mai densa, numita nucleu pulpos a carui mulaj negativ apare pe fata superioara si inferioara a corpului vertebral sub forma unei zone mai netede, si o zona periferica, circulara, mai putin densa numit anulus fibros(inel fibros), care are probabil originea in celulele sclerotomale.

3.Dezvoltarea coastelor si a sternului
Coastele se dezvolta din portiunea sclerotomiala a mezodermului paraaxial corespunzator vertebrelor toracice. Din cauza aceasta celelalte vertebre prezinta procesele costiforme.
Sternul.
Se dezvolta din mezodermul somatic al peretelui ventral al corpului din doua benzi situate lateral de linia mediosagitala, benzi care vor fuziona ulterior(dupa S9) si vor forma manubriul sternal, sternebrele(care alcatuiesc corpul sternului) si procesul xifoid propriu-zis.

4.Curburile coloanei vertebrale
Curburile in plan sagital sunt fie cu convexitatea anterior(lordoze cervicale si lombare), fie posterior(cifoze toracale si sacrococcigiene), la adult. La nou nascut si in viata intrauterina exista un unghi lombosacral care separa cifoza cervicotoracica de cifoza sacrococcigiana. Vom avea la nou nascut atunci secundar dezvoltarii acestuia, o lordoza cervicala care apare o data cu ridicarea capului(L3 de viata extrauterina) si o lordoza lombara care incepe sa se formeze odata cu dobandirea aptitudinii de mers.
Curburile in plan frontal. Mai putin pronuntate decat cele in plan sagital. Unica curbura primara este cea toracala care se datoreaza dezvoltarii si specializarii musculaturii membrului superior. Celelalte doua curuburi, cervicala si lombara, sunt curuburi compensatorii care au rolul de a restabili echilibrul corpului.

5. Conformatia externa a coloanei vertebrale
Prezinta o fata anterioara rezultata prin suprapunerea corpurilor vertebrale si una posterioara rezultata prin suprapunerea proceselor spinoase.(creasta spinala)
Deoparte si de alta a crestei spinale se afla santurile vertebrale in care sunt situati muschii spinali. Fetele laterale sunt date de varful proceselor transverse, pediculii vertebrali, foramenele intervertebrale si fetele laterale ale corpilor vertebrali.
Canalul vertebral. Se formeaza prin suprapunerea foramenelor vertebral. Superior se continua cu neurocraniul, si inferior se termina la nivelul hitausului sacral.
Canalul vertebra. urmeaza toate curburile coloanei vertebrale iar diametrul sau este mai mare in regiunea cervicala unde se va vedea ca si maduva spinarii este mai spinoasa(originea plexului brahial si cervical) si in regiunea lombara (plexul lombosacrat).

6.Functiile coloanei vertebrale:
-O functie de protectie a maduvei spinarii. In canalul vertebral maduva este acoperita de cele trei straturi meningeale.
-Rolul static. In ortostatism coloana vertebrala constituie un ax solid de care se ataseaza extremitatea craniala, toracele si membrele superioare, si prin ea, greutatea se transmite spre articulatia coxofemurala si membrele inferioare. Din acest motiv vertebrele din portiunea caudala a coloanei vertebrale sunt mai voluminoase, pentru ca ele preiau greutatea capului, a trunchiului si a membrelor.
-Rolul biomecanic. Ea asigura o serie de miscari ample ce sustin mobilitatea corpului.

7.CORELATI CLINICE
Exagerea curburilor normale:
Cifoza patologica – exagerarea convexitatii posterioare
Lordoza patologica – accentuarea convexitatii anterioare
Scolioza – exagerarea curburilor in plan frontal.
Curburile patologice pot fi ereditare sau dobandite(datorita unor atitudine vicioase)
Dezvoltarea si functionarea unor viscere pot fi influentate in sens negativ de catre curburile patologice ale coloanei vertebrale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu