luni, 23 noiembrie 2009

Anatomie-Embriologie Curs 4 - Gametogeneza la femei

ANATOMIE
-CURS 4-GAMETOGENEZA LA FEMEI(ovogeneza)

1.Generalitati privind anatomia sistemului genital feminin
2.Perioada prenatala a ovogenezei
a. Organogeneza ovariana
b.Evolutia celulelor germinale primordiale
3.Perioada postnatala a ovogenezei
a.Prepubertar
b.Pubertar
-Ciclul folicular
-Ciclul ovogenic
-Ciclul hormonal
1.Organe genitale interne si externe.
Ovarul – sediul in care se produc ovule, este situat in cavitatea pelvina si are forma ovoidala. Prezinta pentru descriere 2 poli: superior si inferior, iar cel superior este "coafat" de pavilionul trompei uterine.
Parenchimul ovarian – prezinta 2 regiuni: subcorticala(in care se dispun foliculii ovarieni) si mediana (sau hilara, pt ca prezinta vasele si nervii aferentati ovarului)
Ovarul indeplineste astfel o functie exocrina(in care au loc procese de maturare si eliberare ciclica a ovocitului) si o functie endocrina(in care se produc hormoni care au rolul de a integra aparatul genital feminin pregatind organul, pentru implantare si captare ,pe de o parte, iar pe de o alta parte pregatind mediul din interior.
Ovogeneza debuteaza inainte de nastere. gonocitele primordiale dezvoltandu-se pana in luna a doua dupa care primesc o diferentiere sexuala si se dezv. pana in luna a 7.
Majoritatea ovocitelor mor in viata intrauterina. La nastere nou nascutul de sex feminin poseda 400.000 de ovocite iar la pubertate 400 de ovocite care sunt capabile de a fi fecundate.
Ovogeneza = porcesiul de formare a gametilor feminin(ovocite ce se formeaza in absenta cr Y)
2. a Organogeneza ovariana
.S4 – cand celulele migreaza si spre S6 se cantoneaza in creasta genitala,(poarta numele de ovogonii)
S7- ovogoniile induc transformarea crestelor genitale in gonada feminina.
Odata cu S7 debuteaza organogeneza ovariana care presupune proliferarea …. in mezenchimul subiacent cu forma secundara a cordoanelor sexuale primitive care sunt de fapt gonade indiferente. In timp, aceste organe sexuale primitive vor disocia si vor dispare. Concomitent la niv. supr. eptieliale celulele continua sa prolifereze si se formeaza cea de a doua generatie de cordoane sexuale secundare numite cordonae corticale.Vor ramane asa aprox 2 luni astfel incat in luna a 4 a de viata(fat) intrauterina, cordoanele corticale incep sa se divida in celule care se vor dispune in jurul celulelor germinale primordiale.
Celulele epiteliale vor inconjura ovogoniile si vor fi numite celule foliculare.
2.b. Evolutia celulelor germinale primordiale
Ovogoniile continua sa se divida mitotic astfel incat in luna a saptea vom avea aprox 14 milioane de ovogonii si ovocite primare care sunt precursori ai gametilor feminini. La sfarsitul lunei a saptea ele sufera un proces de apoptoza si se reduc ca numar la un sfert . Celulele care raman se blocheaza in profaza primei lor diviziune mitotice si raman in arest mitotic pana in timpul pubertatii.
Ovocitul primar impreuna cu epiteliul de acoperire va forma foliculul primordial
Foliculul primordial are un diametru de aprox 50 microni si prezinta pentru descriere o membrana de celule foliculare turtite in interiorul careia se afla citoplasma ovocitara in care pluteste un nucleu al ovocitului primar blocat in stadiul de diploten.
3.a. Prepubertara
Avem ovocite primare blocate in profaza primei div meiotice care raman asa pana la pubertate.
La nastere fatul de sex feminin are aprox 700- 2 mil de ovocite primare, pe care le va pastra pe tot parcursul vietii. In timpul copilariei majoritatea degenereaza, iar in viata reproductiva sunt eliberate din ovar 400-500 ovocite.
b.Pubertar
Odata cu pubertatea, cu fiecare ciclu ovarian, se matureaza 5-12 foliculi primordiali. Acest proces de maturare este posibil datoriita controlului hormonal. Si atunci la sexul feminin discutam despre 3 cicluri:
 un ciclu hipofizar
 un ciclu ovarian
 un ciclu uterin(endometrial sau menstrual propriu-zis)
Conventional se admite ca toate ciclurile incep in prima zi a menstruatiei, si dureaza in medie 28 de zile.
Ciclul folicular:
In cursul acestui ciclu foliculul primordial trece prin urmatoare stadii: primar, secundar, si de Graaff(numit astfel dupa cel care l-a descris pentru prima data)
- Foliculul Primar
In care in timpul acestui stadiu celulele foliculare se modifica devenind ovoidale si proliferante, pentru a forma epiteliul stratificat al celulelor glanulare. Aceste celule glanulare se dispun pe o membrana numita teaca foliculara sau teca foliculi (sau membrana lui Slavianski). Concomitent ele devin secretante de glicoproteine care se dispun periovocitar si formeaza o zona penetranta dar incompleta intre cel foliculare si ovocite, zona numita zona pelucida.
Acest lucru explica de ce sperma penetreaza doar in aceasta zona.
Celulele tecii foliculare se vor diferentia in 2 straturi: unul intern cu celule secretorii si unul extern de tesut conjunctiv. Aceste straturi vor trimite prelungiri care penetreaza zona pelucida si ajung pana in citoplasma ovocitara.
 Foliculul Secundar
In interiorul foliculului primar intre celule granulare apar spatii lichidiene care vor conflua si vor forma o cavitate numita antrum care va impinge celulule glandulare periovocitare spre periferie , formand astfel un conglomerat celular ce poarta numele de cumulus oophorus.
 Foliculul Tertiar
Progresiv cavitatea se mareste, foliculul care prezinta o vezicula mare, centrala, antral cu ovocitul si celulele glanurale impinse mult spre periferie, purtand numele de folicul vezicular(sau Graaffian).
Ciclul ovogenetic
Dupa maturarea foliculului, inainte de ovulatie, ovocitul primar intra in prima diviziune meiotica => 2 cel fiice inegale (22n , deci 23 de cromozomi). Sunt inegale pt ca se for ovocitul sec si primul corp polar.
Dupa ter primei div meiotice, ovocitul sec intra in a doua div meiotica, fara a-si replica insa ADN-ul. In timpul acestui stadiu se produce ovulatia iar ovocitul II se blocheaza in metafaza celei de-a doua div meiotice. Aceasta a doua diviziune meiotica va continua doar daca ovocitul este fecundat, daca nu ovocitul degenereaza in urmatoarele 24 de ore.
Ciclul hormonal
- controleaza ciclurile ovogenite si foliculare si este realizat de act a trei glane: hipotalamusul, glanda pituitara, si ovarale(fct endocrina).
 consta in 2 faze: 1)faza foliculara
La inceputul fiecarui ciclu ovarian foliculii primoridali incep sa se dezv sub act FSH.
2)faza luteala
In care nivelurile de FSH si LH cresc semnificativ.
Coincident cu dezv folicului graaffian ovocitul I termina prima div meiotice, incepe prompt a doua div meiotica, dar se opreste in cursul metafazei( 3 h inainte de ovulatie). Celulele cumulus din jurul ovocitelor isi pierd conexiunile intercelulare, iar unele celule se detaseaza in cav antrala. Celulele cumulus care insotesc ovocitele intervin in – transp ovocitelor, - fertilizare – dezv precoce a zigotului.
Factorii care produc eliberarea ovocitelor sunt numerosi: tensiunea din cel musculare, fibroblastele, presiunea intrafoliculara, degenerarea supr ovariene.
In dreptul zonei pelucida, celulele din cumulus se vor aglomera formand o structura numita corona radiata.
Sub influenta LH-ului celulele glanulare rupte vor forma impreuna cu celulele tecii interne un pigment galben care se va transforma in celulele luteale ale corpusului luteum. Aceste cel sunt secretante de progesteron care va pregati endometrul pentru o eventuala implantare. Daca implantarea nu se produce nivelurile de progesteron si estrogen scad brusc si apare sangerarea menstruala. Daca fertilizarea s-a produs:(lucrurile se complica mai mult) -dupa 9 zile corpus luteum diminua , si se transf in corpus albicans, ce va secreta progesteron pana in L4 de sarcina, cand functiile sale vor fi preluate de placenta.
Diferentele intre spermatogeneza si ovogeneza:
 (S)spermatogoniile se divid meiotic incepand cu pubertatea si pana la sf vietii, nivelul de celula susa fiind mentinut constant
 (O)meioza incepe precoce in stadiul de embrion si este discontinua. Ea reincepe in mom.
aparitie pubertatii dupa un stadiu lung de latenta. Deci stocul de cel susa nu este mentinut constant.
 (S) se desfasoara in intregime doar la niv testiculului
 (O) nu se desf numai in ovar, ci si in uter.
 (S) este continua, pe toata durata vietii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu